Erbjudande att deltaga i forskningsstudie Anmälan till projektet är öppen till och med 30 maj 2025.
Mutation på genen MDR1 (Multidrug Resistance 1) har länge varit en fråga som diskuterats mellan hundägare och mellan veterinärer. En mutation på den genen kan innebära att hjärnan riskerar att påverkas negativt/skadas eftersom en större mängd skadliga kemikalier tillåts passera genom blod-hjärnbarriären. Konsekvensen betyder att individen har en ökad känslighet mot vissa läkemedel.
Än så länge har studier på rasnivå endast gjorts på några raser. Hos collie och collie-relaterade raser har man kunnat påvisa mutationen på så pass många individer att veterinärer vidtar försiktighetsåtgärder bl. a. vid behandling av vissa parasitbekämpande läkemedel på samtliga individer inom de raserna. Dock förhåller det sig så att inte alla individer inom de drabbade raserna har mutationen.
På rasnivå har SIFK/AK inte fått några säkra indikationer på att MDR1-mutationen förkommer hos isländsk fårhund. Men nu vill en student vid SLU i sitt examensarbete undersöka förekomsten av mutationen hos isländsk fårhund. För att få ett svar på om mutationen är utbredd inom vår ras finns ett intresse att så många isländska fårhundar som möjligt blir testade inom många olika familjegrupper.
Vi uppmuntrar därför er ägare att delta i studien.
Vi hänvisar alla vidare frågor och funderingar till Hugo Jakobsson som driver projektet. Kontakt till honom, mer information och anmälan till studien hittar du via knappen nedan.
Forskningsstudie avslutad SIFKs medlemmar har fått ett erbjudande om att deltaga i en forskningsstudie, se informationen nedan!
Hundfoder och hjärtsjukdom
Vilket är egentligen sambandet mellan hundfoder och hjärtsjukdom? - Vill ni bidra till forskningen? För flera decennier sedan beskrevs det att katter kunde utveckla sjukdom om de inte fick tillräckligt av taurin i sin kost. Två av de allvarliga sjukdomarna man ofta såg hos katter med taurinbrist var en hjärtsjukdom kallad dilaterad kardiomyopati (DCM) där hjärtmuskeln försvagas vilket på sikt leder till hjärtförstoring och hög risk för att utveckla hjärtsvikt samt blindhet då cellerna i ögonbotten skadats. När detta samband kunde påvisas började kommersiella kattfoderproducenter komplettera med taurin i sina foder och sjukdomarna blev därefter mycket mindre vanliga.
Det finns nu bevis för att taurinbrist hos hund, precis som hos katt, kan leda till hjärtsjukdomen DCM. Till skillnad från katter, anses hundar själva ha förmågan att producera taurin till en viss grad. Detta gör det svårare att dra slutsatser rörande fodrets betydelse för utvecklingen av sjukdomen, eller om andra faktorer såsom släktskap, också har en inverkan. De hundar som utvecklar taurinbristorsakad DCM kan i vissa fall bli fullt återställda om taurinnivåerna normaliseras med dietärt taurintillskott. Detta har gjort att vi ställt oss frågan: Hur är taurinnivåerna i blodet hos olika hundar som utfodras med samma typ av diet och har det olika taurinnivåer någon inverkan på deras hjärtfunktion?
Undersökning och blodprov Baserat på vilket foder din hund äter kommer ni få möjligheten att vara med i studien. Vid deltagande i studien, vilket är kostnadsfritt, kommer din hund genomgå en ultraljudsundersökning av sitt hjärta för att undersöka dess struktur och funktion, elektrokardiografi (EKG) för att bedöma hjärtats elektriska aktivitet och blodprovstagning för att analysera taurinnivåerna i blodet. Detta utförs vid ett besök på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala.
Kontakt Veterinärstudent:Jonathan Hober Detta är en del av mitt examensarbete i veterinärmedicin på Sveriges Lantbruksuniversitet. Ni når mig via min mailadress:[email protected] Handledare: Professor Jens Häggström vid Sveriges Lantbruksuniversitet Biträdande handledare: Karin Kriström legitimerad veterinär och doktorand i veterinärmedicin vid Sveriges Lantbruksuniversitet
Bilden visar Jonathan och handledaren Jens när de undersöker hjärtat på en hund med ultraljud.