Styrelsen i SIFK har möte, via telefon, den första söndagen i varje månad. Har du något du vill att vi ska ta upp så tveka inte att höra av dig till vår vice ordförande eller till någon av oss andra om det passar bättre. Du hittar alla mailadresser under fliken ”Styrelsen”. Styrelseprotokoll lämnas ut på begäran, mejla sekreterare@islandshunden.se om du vill ta del av något protokoll.
Årsmötet 2021 Vi har nu tagit beslutat om årsmöte. Årsmötet kommer hållas digitalt via Zoom lördag 22 maj kl. 16.00. Torsdag den 20 maj kommer vi att ha ett testtillfälle för att prova på verktygen i Zoom på såväl dator som läsplatta/mobiltelefon. Mer information kommer i kallelsen till medlemmarna senast 30 april.
Medlemshelgen 2021 Årets medlemshelg är planerat till Norrköpings Brukshundklubb första helgen i augusti. I ett ovanligt år kommer det inte vara möjligt att genomföra en medlemshelg som vi är vana vid. Vi undersöker och ser över möjligheter trots at det är svårt att förutse vilka Covid-19 restriktioner/eventuella lättnader som kommer gälla i augusti. Vi hoppas kunna genomföra verksamheter som ryms inom rådande restriktioner. Det innebär i dagsläget att max 8 personer kan finns på plats samtidigt inberäknat funktionärer. Mer information kommer när vi vet mer.
Så håll ut och aktivera er inom ramen för Covid-restriktioner för en sund och tillfredställande vardag för såväl hund som människa. Håll utkik efter BPH-/MH tillfällen, vallningskursers och Ungdomsverksamheten. SKK, senaste uttalande: Centralstyrelsens uppdaterade Covid-restriktioner gällande från och med den 8 februari 2021.
Klubbverksamhet i SKK-organisationen Detta gäller till dess att myndighet beslutar om att ändra gränsen om 8 (åtta) personer för antal tillåtna personer vid en offentlig tillställning/sammankomst. När det sker kommer SKK att ta ett nytt beslut.
All verksamhet inom SKK-organisationen som samlar fler än åtta personer på samma plats ställs in. I antalet åtta ska även funktionärer räknas in.
Verksamhet utomhus som inte samlar fler än åtta personer på samma plats kan fortfarande genomföras men ska ske med stor hänsyn till de gällande allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
Verksamhet inomhus som inte samlar fler än åtta personer på samma plats ska undvikas. Om den ändå genomförs ska riktlinjen om att det ska finnas minst 10 kvm tillgänglig yta per person tillämpas samt att stor hänsyn ska tas till de gällande allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
May Britt Sannerholt/Tillf. vice ordförande
Styrelsens arbete, mars 2021 När detta skrivs har vårdagjämning nyss varit och vi kan se fram emot ljusare dagar. Nu hoppas vi på en tid med fina vårdagar och mer uteliv fast mycket fortsätter att vara utom det vanliga.
Årsmötet 2021 Med ökad smittspridning i samhället och vaccinering som stöter på diverse problem försvinner hoppet om ett fysiskt årsmöte och förberedelserna för ett digitalt möte pågår. Styrelsen förväntas ta beslut den 11 april då alla handlingar måste vara klara för att styrelsen ska kunna ta beslut.
På grund av Covid-restriktionerna har SKK genom föreningskommittén öppnat upp för att hålla årsmöten och fullmäktigen under en längre period. Perioden är utökad och gäller till och med den 30 juni. Sista datum för klubbar att avgöra om årsmöten är 15 maj. Kallelsen till årsmötet kommer att utfärdas via hemsidan och e-post senast 21 dagar före mötet. Mer information om digitala årsmöten finns att läsa på SKKs hemsida. Fram till att ett nytt årsmöte hölls arbetar styrelsen på enligt gällande verksamhetsplan.
På specialklubbskonferensen i januari lyfte SKK vikten av att öka samverkan mellan SKKs organisationer. Som sagt så gjort och några veckor senare skickade Svenska Dvärghundklubben (SDHK) ut en inbjudan till ett digitalt möte i mars. Mötet var första lördagen i mars och 28 specialklubbar deltog. Undertecknade deltog för SIFK räkning. På mötet kom det fram många gemensamma områden som alla upplevde att vi skulle vinna på att samarbeta kring trots att klubbarnas olika storlekar som omfattar ett stort antal raser med olika ursprung och funktioner. Några områden som förslogs att samarbeta kring är klubbarnas rasansvar, delegerat avelsansvar, utbildning och vidareutbildning av domare, domarkonferenser, utställningar etc. Mötet beslutade att SDHK skickar ut ny inbjudan till ett nytt möte innan höstens Kennelfullmäktige för vidare diskussioner kring former för samarbetet. Vi är en liten klubb i detta sammanhang, dock inte minst. Ett forum av detta slag är jag övertygad om är en unik möjlighet till att bredda SIFKs kunskaper. Det finns så mycket att lära, stort som smått. För SIFK del och framtid ser jag fram emot ett samarbete av detta slag och hoppas fler är intresserade att vara med.
Till sist vill jag uppmuntra till lokala aktiviteter inom ramen för Covid-restriktioner av olika det slag för ett gott liv för såväl hund som människa. Håll utkik efter BPH-/MH tillfällen, vallningskursers och kom ihåg Ungdomsverksamheten. SKK, senaste uttalande: Centralstyrelsens uppdaterade Covid-restriktioner gällande från och med den 8 februari 2021.
Klubbverksamhet i SKK-organisationen Detta gäller till dess att myndighet beslutar om att ändra gränsen om 8 (åtta) personer för antal tillåtna personer vid en offentlig tillställning/sammankomst. När det sker kommer SKK att ta ett nytt beslut.
All verksamhet inom SKK-organisationen som samlar fler än åtta personer på samma plats ställs in. I antalet åtta ska även funktionärer räknas in.
Verksamhet utomhus som inte samlar fler än åtta personer på samma plats kan fortfarande genomföras men ska ske med stor hänsyn till de gällande allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
Verksamhet inomhus som inte samlar fler än åtta personer på samma plats ska undvikas. Om den ändå genomförs ska riktlinjen om att det ska finnas minst 10 kvm tillgänglig yta per person tillämpas samt att stor hänsyn ska tas till de gällande allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
May Britt Sannerholt/Tillf. vice ordförande
Styrelsens arbete Ett nytt år har påbörjats och mycket fortsätter att vara utom det vanliga. I styrelsen ter sig arbetet dock lite mer som vanligt den här tiden på året. Det skrivs verksamhetsberättelse, bokslut görs, revisorerna gör sin del och valberedningen är igång med sitt arbete. Förslag till verksamhetsplan och budget för nästa verksamhetsår är under arbete.
Årsmötet 2021 Med risk för en tredje pandemivåg behöver vi vara förberedda och ha en plan B inför årsmötet (på distans). Styrelsen hoppas i första hand att hålla ett fysiskt möte i slutet på maj eller juni månad. På grund av Covid-19 restriktionerna har SKK genom föreningskommittén öppnat upp för att hålla årsmöten och fullmäktigen under en längre period. Perioden är utökad och gäller till och med den 30 juni. Sista datum för klubbar att avgöra om årsmöten är 15 maj. Kallelsen till årsmötet kommer att utfärdas via hemsidan och e-post senast 21 dagar före mötet. Det betyder att vi på styrelsemötet första söndagen i maj måste ta beslut om datum för årsmötet. Fram till årsmötet arbetar styrelsen på enligt förra årsmötets verksamhetsplan.
Specialklubbskonferens Sista helgen i januari arrangerade SKK för första gång en konferens på distans. Vi var ca. 100 deltagare från hela Sverige och lite spännande var det om tekniken skulle fungera. Det gjorde den och vi hade en helg med intressanta rubriker och många timmar framför datorn. SKK:s ordförande och VD berättade att antalet registreringar ökade förra året och två tredjedelar av alla hundar är SKK registrerade hundar. Frågan efter hund har varit/är större än utbudet. Det har också fört med sig negativa sidor som att antalet smuggelhundar har ökat, försäljning av raslika hundar och utbudet på t.ex. Blocket har ökat. Med bakgrund i detta vädjar SKK till alla sina uppfödare att vara noggranna med att välja valpköpare och följa valparna och utbilda deras ägare under valparnas uppväxt så de inte hamnar i händerna på ”hundförsäljare”. Annonser era valpkullar via SKKs Köpa Hund och SIFKs hemsida. Det ger uppfödarna ett säkrare sätt att välja rätt valpköpare.
SKK lyfte även vikten av att öka samverkan mellan SKK organisationer. Vilket efter konferensen har resulterat i att Svenska Dvärghundklubben har bjudit in till ett digitalt möte i mars. På lokal nivå finns det möjligheter till olika aktiviteter i mindre skala inom ramen för Covid-19 restriktioner. Ut och hitta varandra både två och fyrbenta för social samvaro.
Lördagseftermiddag och söndag ägnades åt föreläsningar/gruppdiskussioner och vi fick välja tema eftersom de pågick parallellt. Jag valde kommittén för hundars mentalitet (KHM) – Rasers funktion & mentalitet – en mångfald att bevara. Två av isländsk fårhunds viktigaste ben att bevara, dessa två funktioner, mentalitet och funktion hänger mycket starkt ihop och vårt arbete i SIFK och handlar mycket om att främja dessa två delar genom att uppmuntra och ge möjligheter till att få många hundar testade. Målet är att kunna beräkna avelsindex för både mentalitet och funktion (min kommentar). Vi fick också bland annat en presentation av avelskommittén (AK) med nyheter från AK, RAS, index och andra verktyg i avelsarbete.
Söndagen fortsatte med gruppföreläsningar/gruppdiskussioner och denna dag valde jag Domarkommittén (DK) – Specialklubbarnas roll och ansvar vid grund- och vidareutbildning av exteriördomare. SKK önskar involvera specialklubbarna mer i arbetet med domarnas grund- och vidareutbildning. Klubbarna behöver förtydliga vad de vill att nya domare bör göra inför vidareutbildningen och skapa tillfällen för aspiranttjänstgöringar samt att nya domare behöver bli inbjudna att döma. Domarkonferenser – Inför en domarkonferens ska tidigare raskompendier ses över och uppdateras. Det är viktigt att rasernas Rasspecifika Avelsstrategier (RAS) - kompendier hänger ihop med raskompendiet. Tidigare namn på raskompendium var domarkompendium. Tidigare har minikonferenser genomförts i samband med Stockholms Hundmässa och på My Dog i Göteborg. Dessa kommer att genupptas och i vår kommer den första domarkonferensen att hållas digitalt. Även raskompendierna kommer att bli digitala vilket gör tillgången till materialets åtkomlighet enklare.
Sista ämnet för dagen var Rasers förändring genom tid och att förvalta det som är rastypiskt. För att tillhöra en ras krävs en 3-generations stamtavla. Det är grundkravet och klubbarnas uppdrag är att styra utvecklingen i enlighet med hemlandets rasstandard. Problemområden behöver identifieras och strategier för åtgärder behöver utfärdas. Viktigt i tider med raser med liten genetisk population är att tillåta större variation såväl exteriört som mentalt för att ge förutsättningar för selektion. I många raser är det största problemet inavel. Vi behöver anpassa rasen till samhället och i rasens Rasanpassade Avelsstrategier (RAS) analysera rasens starka och svaga sidor och enas om strategier för både ett kortsiktigt och långsiktigt hållbart avelsarbete.
Till sist vill jag uppmuntra till lokala aktiviteter inom ramen för Covid-19 restriktioner av olika det slag för ett gott liv för såväl hund som människa. Håll utkik efter BPH-/MH tillfällen, vallningskursers och kom ihåg Ungdomsverksamhetens skrivtävling som pågår till den 28 februari. Endast några dagar kvar.
/ May Britt Sannerholt, Vice ordförande 21 februari 2021 SKK, Nytt uttalande:
Centralstyrelsen har vid sitt möte den 29 januari sett över och beslutat om uppdaterade Covid-restriktioner enligt nedan.
Klubbverksamhet i SKK-organisationen Detta gäller till dess att myndighet beslutar om att ändra gränsen om 8 (åtta) personer för antal tillåtna personer vid en offentlig tillställning/sammankomst. När det sker kommer SKK att ta ett nytt beslut.
All verksamhet inom SKK-organisationen som samlar fler än åtta personer på samma plats ställs in. I antalet åtta ska även funktionärer räknas in.
Verksamhet utomhus som inte samlar fler än åtta personer på samma plats kan fortfarande genomföras men ska ske med stor hänsyn till de gällande allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
Verksamhet inomhus som inte samlar fler än åtta personer på samma plats ska undvikas. Om den ändå genomförs ska riktlinjen om att det ska finnas minst 10 kvm tillgänglig yta per person tillämpas samt att stor hänsyn ska tas till de gällande allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
Ovanstående gäller från och med den 8 februari 2021.
Styrelsens arbete under 2020: Verksamhetsåret har varit något helt utom det vanliga. Vem hade kunnat gissa det i början av året? Trots pandemi och restriktioner har vi kunnat genomföra några saker själv om covid-19 restriktioner har satt stopp för en del.
Tidningen Islandshunden har utkommit med fyra nummer. Det senaste lite försenat beroende på trycket på Post Nord inför julhelgen. Vi stod förutan båda tidningsredaktion och utgivare inför sista numret men med gemensamma krafter lyckades vi få detta på plats och nr.4 gjordes enligt körplanen.
Ungdomsverksamheten har tagit ny fart under året med återkommande mindre uppdrag på ungdomsverksamhetens instagramkonto och i tidningen.
Vallning, mentalitet och andra aktiviteter. Under våren låg all verksamhet nere. Medan det under sommaren och hösten har en del fina aktiviteter inom vallning kunnat genomföras då aktiviteterna lätt har kunnat anpassas till föreskrifterna för hur vi ska agera för att minska smittspridningen. Se artiklar i Islandshunden nr.4/2020.
Andra verksamheter som har kunnat anpassa sina aktiviteter efter förskrifterna är mentaltesterna BPH och MH. Många har passat på att utvärdera sina hundar mentalt på BPH. En del anpassade aktiviteter har hållits runt omkring i landet. T.ex. blev Islandshundens Dag markerat på flera håll med hundpromenader, korvgrillning eller en fika tillsammans.
Aktiviteter som inte har varit möjligt att genomföra var vår årliga medlemshelg och specialutställning, medlemsmöten samt delta med rasmontrar på större utställningar arrangerat av länsklubbar/SKK.
Internationellt seminarium. Det internationella seminariet hölls sista helgen i oktober som vanligt. Denna gång dock digitalt via Skype. Ordförandegruppen och avelsgruppen höll sina möten var för sig och avslutade seminariet tillsammans i ett gemensamt möte.
SKK, Nytt uttalande gällande Covid-19:
Det här gäller till och med 31 januari 2021, men kan komma att förlängas.
All verksamhet inom SKK-organisationen som samlar fler än åtta personer ställs in. I antalet åtta ska även funktionärer räknas in.
Verksamhet inomhus ska inte genomföras.
Verksamhet utomhus som inte samlar fler än åtta personer kan fortfarande genomföras men med stor hänsyn till de gällande allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
Vad gäller för träning i inomhushall? Handlar det om träning som organiseras av en klubb inom SKK-organisationen är det inomhusverksamhet som inte ska genomföras. Beslutet baseras på det allmänna råd från Folkhälsomyndigheten som säger att om man träffar andra personer än de som ingår i ens egen mindre krets ska det med fördel ske utomhus. Träning i hall som sker i privat regi omfattas inte av SKK-organisationens beslut, utan faller under Folkhälsomyndighetens föreskrift om allas ansvar att förhindra smittspridning av Covid-19. Vi uppmanar ändå fristående organisationer, företag och dig som privatperson att följa SKKs rekommendationer.